torsdag 11 oktober 2012

Nätverksträff för kvinnliga brandmän

Har varit iväg på nätverksträff för heltidsanställda kvinnliga brandmän, ett konferensliknande möte för alla tjejer från hela landet. I år hölls träffen i Nyköping, ca 70st deltagare kom -vilket är ungefär hälften av antalet heltidsanställda i Sverige. Mycket givande dagar som innehöll bland annat workshops, utställning och dialog med branchrelaterade företag samt årsmöte för föreningen Kvinnor inom Räddningstjänsten.

Störst intryck fick jag av workshopen "Friska Brandmän", som handlade om den förhöjda cancerrisken som brandmän löper på grund av exponeringen av farliga partiklar från sot, damm och stoft. Det finns forskning som visar på detta och det är dags att reagera men framförallt agera! Jag ska gå till min arbetsgivare och be om en tvättmaskin som rymmer fem larmställ på samma gång. Tänk vilken enkel åtgärd som minimerar exponeringen av skitiga kläder; istället för att de läggs på hög och tvättas ett i taget, vilket är mycket tidsödande och leder till ökad kontakt med kläderna, kan hela skiftet tvätta samtidigt och ingen behöver fundera på att hoppa över tvätten pga den dryga processen. Det finns såklar massa fler åtgärder att ta tag i men man måste börja någon stans.

Igår fick vi möjligheten att testa på Nordic Military Training. Jag tyckte det var sådär. Jag gillade inte riktigt skrikandet på soldatspråk som mer kändes påklistrat än ärligt. Vissa övningar var dock rätt roliga och jag kan förstå att folk gillar denna träningsform eftersom man kan peppa varandra att ta i lite till och hela tiden fanns det någon som sa vad man skulle göra, man behövde inte tänka ett dyft!

På vägen hem till Uppsala läste min kollega på UNTs hemsida att det skett en bussolycka på väg 288 imorse. Turligt nog var bussen tom på passagerare och chauffören klarade sig med lindrigare skador enligt tidningen. Trots att denna buss inte la sig på sida så vidhåller jag min rädsla för fönsterplatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar