måndag 8 oktober 2012

Svårt med kläder

Idag blev jag åter igen lurad av vädret. Varje gång sommar går till höst, höst till vinter, vinter till vår eller vår till sommar upplever jag alltid ett specifikt problem. Klädval vid träning. En snabb avläsning av termometern, en snabb vända ut på balkongen eller tidigare utomhusvistelse ligger till grund i valet av kläder för det planerade träningspasset. När jag cyklade hem från skolan på förmiddagen frös jag om händerna och öronen. Med det i åtanke klädde jag därför på mig långa tights, långärmat + väst när jag skulle ge mig ut på eftermiddagens rullskidspass.

Jag hade även en till parameter i åtanke, förra veckans intervallpass som totalförstöres av att solen gick i moln och jag började frysa som en hund i min t-tröja. Det kändes därför befogat att ha långärmat och väst, men ack så fel det blev. Solen sken, jag stektes, svetten forsade och jag fick stanna för avklädning efter 20min. Med västen knuten runt midjan och ärmarna uppkavlade fortsatte jag sedan mitt pass. Efter 60min var min mun torr som sandpapper och törsten var ett faktum. Jag är dålig på att ha med mig vätska under träning och det är faktiskt sällan som jag saknar det, men idag gjorde jag det verkligen. Ska försöka bättra mig i framtiden, vätskebrist sätter ju faktiskt ner prestationsförmågan redan vid små förluster.

Solen gick i moln efter 75min, det kändes som en befrielse. Jag var fortfarande törstig men jag svettades inte lika mycket längre i alla fall. Funderade ett tag på att vinkla in till någon bonde och be om lite vatten men var lite för blyg för det så jag åkte vidare utan att stanna. Jag fick dock lida av min vätskebrist i slutet av passet, gick in i väggen (vilket typ aldrig har hänt tidigare) och de som såg mig där ute kunde konstatera att det jag pysslade med mer liknade hasande skidgång än rullskidåkning.

Väl hemma möttes jag av min balkonggäst som följde med mig in i trapphuset. Blev lite nervös att den skulle följa med in i min lägenhet också, så jag väntade med att låsa upp dörren tills den hoppat upp en trappavsats. När jag väl hade stängt dörren hörde jag hur den jamade där utanför, men vad ska jag göra, släppa in den till mig? Det skulle kännas som stöld. Jag antar att den bara ville komma hem men att matte eller husse inte var hemma. Tur att det är många som går in och ut i trapphuset så att den kunde smita ut igen vid tillfälle.

1 kommentar:

  1. Jag känner igen problemet! Brukar ha som tumregel att är det över 10 grader behöver man oftast inte lång ärm/ben om det inte regnar eller blåser hårt. Det gäller iofs för löpning, jag förstår att det kan bli kallare på rullisar :)

    SvaraRadera