måndag 28 januari 2013

Marcialonga

Igår åkte jag Maricialonga, långloppet i Italien med den berömda uppförsbacken på slutet. Det var inte alls planerat att jag skulle åka överhuvudtaget, jag ville, men de nya bokningsreglerna satte stopp för det. Men så kom en öppning i början av förra veckan då Dan Moberg i teamet blev sjuk och jag kunde överta hans plats genom ett namnbyte (vilket det sen visade sig inte alls gick). Jag köpte flygbiljett på ondagen och på fredag var jag nere på plats i Italien.


Det var inte så enkelt som man kunde tro att göra ett namnbyte, reglerna sa att namnbytet måste göras innan loppet blev fulltecknat, vilket var förra året. Coach Johan Kask löste dock problemet på lördags eftermiddagen och jag fick en helt ny startplats i led 2. Inte optimalt, men ändå bättre än att inte få starta alls eller hamna i något av leden där man måste hålla skidorna i handen och sedan springa fram till starten.

Loppet började rätt dåligt, det blev trångt  i starten och det gick långsamt trots att jag stod relativt långt fram i mitt led. I första backen märkte jag också att fästet inte bettade, fick hänga på stavarna och blev trött i armarna på en gång. Det kändes rätt tungt att inse att jag var tvungen att klara mig på bara stakning, tillsammans med saxning i de allra brantaste partierna, i princip hela loppet.

Och som det slet att bara staka, det värkte ordentligt i rygg och armar under stora delar av loppet och jag funderade mycket på hur jag skulle klara den sista backen. Det fanns i alla fall aldrig någon tvekan om att jag skulle stanna och lägga på mer valla innan stigningen skulle börja. Så lycklig jag blev när jag fick diagonala för första gången på 67km. Det blev fruktansvärt varmt i backen och jag ville slänga av mig mössan men insåg att jag inte skulle kunna få tillbaka den då, så jag lät den sitta på. I efterhand fick jag veta att jag hade 5:e bästa tid upp, det kändes kul!

Jag blev 10a i loppet och tog därmed 52 nya friska poäng i Ski Classiks. Det här med utlandslopp har verkligen givit mersmak, mycket tackvare den stab som ordar allt i teamet och den positiva energin hos alla inblandade. Så här långt är jag supernöjd med säsongen och hoppas att känslan kan hålla i sig till sista tävling.

2 kommentarer:

  1. Grattis till ett nytt jättefint lopp! =)
    Kör du König nästa helg också?

    SvaraRadera
  2. Tackar :)
    Nej tyvärr inte König,men eventuellt blir det Estland om det ordnars sig med ledighet.

    SvaraRadera