torsdag 21 februari 2013

2 dagar kvar: Finslip, ritualer och mental fokusering

Inne i sista förberedelsefasen. Än så länge hel, frisk, formtoppad (?) och laddad. Det är nu detaljerna ska falla på plats, de som är högst personliga och bara man själv kan veta hur de ska göras. Alla har vi vårt eget sätt att genomföra dessa förberedelseritualer och det tar tid att hitta vad som fungerar bäst. Jag har tävlat många gånger i mitt liv men det är först de senaste åren jag lärt mig hur jag laddar bäst inför ett lopp.


Såhär dagarna innan en speciell tävling blir den mentala fokuseringen allt mer skärpt och jag tänker på tävlingen som ska komma. Jag visualiserar loppet, hur jag vill att det ska gå, hur jag ska kämpa, hur jag vill att känslan i mål ska vara. Jag tror på mental träning och att mycket av prestationen sitter i huvudet.

På hemmaplan fixar jag utrustningen. Nytvättade tävlingskläder, favorithandskarna nedpackade, fulladdad klocka, reservstrumpor m.m. Det ger ett lugn att ha koll på grejerna, då kan jag fokusera på annat under resan.

Tävlingsmorgonen är jag oftast nervös. Får alltid höra, och inbillar mig att det är bra, man ska va lite nervös, det gäller bara att kunna hantera det. Jag går in i min bubbla och gillar att va en stund för mig själv. Den största nervositeten släpper sen när jag börjar värma upp, då känns det genast mycket bättre. Men lite av nervositeten sitter kvar tills jag kommit iväg en bit och vet om jag klarat starten utan missöden. Det gäller oavsett om det är skidor, orientering eller löpning.

Från sport som sänds på TV kan man se hur världsidrottare förbereder sig med olika ritualer, så som att knäcka nacken, slå sig på låren eller göra korstecknet. Små saker som gör att de tänder till och signalerar till kroppen att de är redo för start, jag älskar att se det och förundras över hur människan fungerar.

Se LIVE-sändningen från TjejVasan på Svt-play, lördag kl 9.00.

4 kommentarer:

 1. Jättegrattis till ditt kanonlopp på TjejVasan! Verkligen kul att notera att du infriade ditt måll att vara som bäst idag!
  Jag ser fram mot att få anlita dig vid något event där du pratar om hur du sätter upp mål och jobbar mot dessa.
  /Jan-Åke Stolt Karlsson Sysarb

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jan-Åke, det gick verkligen vägen idag! Självklart ställer jag upp på event om ni vill =)

   Radera
 2. Efter en del dataforskning så har jag förstått att det var du Kristina som var mitt ressällskap i fredags mellan Sala och Krylbo. Vilket jättebra lopp du gjorde på TjejVasan. Grattis!! Åh tack för en trevlig pratstund på tåget. Jag hoppas din form håller i sig till Vasaloppet om en dryg vecka. Ha det gott./ Kjell Karlsson, Falun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kjell! Va roligt att höra från dig, otroligt att du kunde lista ut att det var jag. Det är jag som ska tacka för sällskapet, herren som gått till bistron kom tillbaks efter att du stigit av så jag hade verkligen tur med sittplatsen. Hoppas dansen gick bra! Ha de fint!

   Radera