torsdag 21 mars 2013

Åre nästa

Så var det dags, tåget har lämnat Uppsala och min resa har börjat. Om några timmar ska jag stiga av i skidmetropolen Åre för att på lördag kunna ställa mig på startlinjen i säsongens sista skidtävling, Årefjällsloppet. Egentligen hade jag tänkt att Vasaloppet skulle få avrunda säsongen men eftersom det blev så snöpligt med sjukdomen bestämde jag mig för att åka detta lopp istället.

Loppet är den avslutande etappen för Ski Classics 2013 och man satsar stort. Det 75km långa loppet, med start i Vallbo och mål i Åre, kommer att direktsändas i TV4 och på webben, men även internationella kanaler kommer att sända, så som norska tv2 och finska mtv3. För att göra det hela ännu mer festligt är det sedan bankett med middag och prisutdelning på kvällen.

Sist jag var i Åre var 2011 då jag åkte Brand-SM i Järpen. 10km klassisk stil med individuell start och stafett dagen därpå. Min insats räckte till guld i den individuella distansen och silver i stafetten (som för övrigt åktes i herrklassen då det än så länge är få räddningstjänster som får ihop tre tjejer till ett lag). Prisutdelare den gången var inte vem som helst utan Jenny Hansson hade ställt upp och gjorde ett fint jobb. Årets Brand-SM missade jag tyvärr på grund av praktiken men ryktet säger att det var en tuff och rolig tillställning i Lindvallen.

Men nu är jag som sagt påväg upp till Åre och då är det inte tio kilometer full fräs som gäller utan sju och en halv mil lagom hård belastning -men vad är det egentligen? Tidigare var jag en riktigt slowstarter men har på senare år lärt mig att bra tider gör man bara om man satsar från start, nästan så att man inte kommer att klara distansen för att sedan ändå hålla hela vägen i mål. Fin balansgång, man vill ju inte gå in i den där berömda väggen. Ändå saknar jag än så länge den där riktiga startfarten på skidor, hamnar lätt efter i början. Något att jobba på till nästa år.

Förväntningarna på min prestation i helgen är inte så högt satta. Kroppen har varit riktigt seg sedan sjukdomen och inte alls velat svara som jag vill. Har jag tur överraskar jag mig själv genom att få fram någon slags vilande form genom att locka fram tävlingsjävulen när nummerlappen åker på. I vilket fall ska jag ha roligt och ge denna skidsäsong ett värdigt slut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar