lördag 20 april 2013

YES! Hopp om OL-säsongen finns fortfarande

Jag åkte till dagens orienteringstävling med något dämpade förväntningar. Skulle kroppen vara med mig? Skulle hälen göra ont? Skulle Jerrys utbuckling av hälkappan på skorna fungera? Hur skulle det gå med själva orienteringen? Det fanns många frågetecken inför säsongens första tävling och det kändes rejält osäkert. Väl ute på TC (tävlings centrum) träffade jag många av mina klubbkompisar som jag inte sett på länge och det var oerhört roligt att höra hur det stod till med alla. Humöret steg några grader direkt. Större delen av elittruppen är dock i Göteborg och springer sprint-SM, vilket jag fick avstå pga jobbet så jag har fortfarande många till att träffa efter min frånvaro, det ser jag fram emot.


Rutinerna innan start hade jag helt glömt bort och folk hann börja fråga mig om jag inte skulle gå till start snart innan jag insåg att jag faktiskt började få lite bråttom att hinna byta om. Jag hann till start i tid, hade faktiskt tid att värma upp lite till på plats innan jag skulle få kliva in för avprickning. Under uppvärmningen hade jag inte känt något ont från hälen eller att kroppen skulle vara seg, det kändes bra. När jag klev fram för avprickning för min starttid började funktionären prata med mig. Jag gillar inte att folk pratar med mig minuten innan start, då vill jag börja fokusera. Så redan där gjorde funktionären ett misstag, men nästa misstag vinner nog högsta pris, han berättade nämligen för mig att "jag kollade galma resultat för Upplanströjan (ungdomsserie i uppland) igår och du var inte så bra då". Jag blev så paff av hans kommentar att jag endast lyckades pressa fram: skam den som ger sig....

Kanske hade han rätt, jag var inte så vass som ungdom, men jag hade kul och fortsatte. Men vad spelar det för roll idag? Kunde man spola tillbaks tiden hade jag velat skälla ut honom, j*vla klant! HUR?!? kan man börja prata med en tävlande en minut innan start om hur dålig denne var som ungdom? Kul att starta efter det.... Min mentala träning fick komma till räddning och säga åt mig att fokusera på min uppgift och skita i vad han hade sagt. När klockan räknat ner till start ryckte jag åt mig kartan ur backen, letade rätt på första kontrollen och började lägga upp en plan för att ta mig dit. Jag hade redan glömt vad funktionären sagt till mig minuten tidigare.

Synd att jag inte kan skylla min miss på andra kontrollen på honom, den kostade mig 2 minuter och bakomstartande Maria var ikapp. Resten av loppet gick svajigt, det märktes verkligen att jag inte tävlat på flera månader och min framförhållning var inte den bästa, inte heller min avståndsbedömning fungerade så bra. Väl i mål kändes det ändå som en seger. Kroppen kändes pigg och sugen på att springa, men framförallt: JAG HADE INTE FÅTT ONT I HÄLEN! Jag hade inte ens tänkt på foten under hela loppet.

Det måste vara Jerrys Berglunds förtjänst, han är ortopedtekniker på Team Sportia och är den person som formgjutit mina sulor. Jag var in till honom i onsdags och frågade om han trodde att han kunde hjälpa mig med mina skor, om det fanns något att göra åt min smärta. Självklart sa han och tryckte in mig på en paniktid igår eftermiddags och jag fick komma dit med mina löparskor. Han värmde hälkappan med en varmluftspistol, tryckte med en kultång på stället där min häl ligger i och lät skon svalna. Idag fick jag så kvittot på att denna enkla åtgärd direkt tagit bort smärtan, vilket mirakel!

Jag ska dock fortsätta vara försiktig och inte köra på för fullt bara för att det gick så bra idag, men det gav hopp om säsongen och suget efter orientering är helt klart tillbaka. Glad efter framgången på tävlingen stannade jag till på stan och handlade lite kläder. Känns som om att det var 100år sedan jag gick på stan och hann handla något till mig själv. Det blev en blandad kompott av civilkläder, träningskläder och underkläder. Humöret steg ännu några grader och det är med ett leende som jag knyter ihop denna dag.

Resultat och sträcktider från dagens tävling kan du se här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar