måndag 15 juli 2013

"Vägen tillbaka"

Sommarläsning med reflektion
Det var några månader sedan jag såg den där intervjun med Helena Ekholm på nyhetsmorgon. Samtalsämnet var den nysläppta boken "Vägen tillbaka" som handlar om hur Helena tog hjälp av Stig Wiklund som mental tränare efter sitt misslyckade OS i Vancouver 2010 för att komma tillbaka i slag till VM i Khanty-Mansiysk 2011. Jag blev intresserad av hennes historia och nyfiken på det där med mental träning. Det gjorde att jag beställde hem boken, började läsa lite men kom av mig då plugget krävde korvstoppning och hjärnan inte orkade ta in mer. Boken blev liggandes. Det har helt enkelt inte funnits tid eller ork att läsa något där man måste reflektera...

...men idag, idag tog jag fram boken och borstade av den. Plöjde igenom den och sitter nu och funderar på om jag ska testa på någon av de övningar som Stig gav Helena och som finns bifogade i boken. Det verkar inte så dumt det där med att träna hjärnan, vet ju själv hur dumt man tänker ibland och att ha ett verktyg att vända negativt till positivt kan väl inte vara fel?

Helenas självförtroende och självkänsla var kört i botten, pressen utifrån blev för mycket och hon började fundera på för vems skull hon presterade. Även om man själv inte befinner sig i den positionen finns det mycket annat som man kan jobba med. Tex. att vända negativa tankar i tävlingssituationer till positiva, "jag är trött" vänds till "jag är bra på att kämpa" eller "jag kommer säker att ramla" till "jag klarar det här". Det tillsammans med massa andra förberedande tankestrategier som spegelvändning, nyckelord och scenarioplanering kan säkert hjälpa både inom idrotten men även övrigt i livet.

Oavsett om mental träning blir mitt nästa projekt eller inte så var boken läsvärd, gillade kapitlet där Helena berättar om sin uppväxt och vägen till världstoppen, den berörde.

En annan sak som berör är trafikolyckan igår där Daniel Richardssons kompis förolyckades efter att de blivit påkörda på E4an då de stannat för att byta en punktering. Otroligt tragiskt men tyvärr ett scenario som inte är allt för ovanligt. Min första sommar som brandman fick jag lära mig att inte vända ryggen mot trafiken då vi jobbar runt objekt där bilar fortfarande kan passera förbi (såklart inte alltid möjligt, men då det går), det är något jag alltid försöker tänka på även som privatperson, alla har inte samma reaktionsförmåga och/eller fokus när de kör tyvärr. Så ta det försiktigt på vägarna, och om ni måste stanna, ta på er reflexväst och ställ er gärna en bit bort från bilen (utanför vägkanten).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar