söndag 20 oktober 2013

Träna i mörker

Att träna i mörker är inte helt riskfritt. Nej, faktum är att det är både svårare att se och att synas när solen inte hunnit upp, eller försvunnit för dagen. Det går inte att ge sig ut på den upplysta cykelbanan och tro att man är lika säker som i dagsljus.... 

Lyse och reflexer är billiga olycksfallsförsäkringar

...risken att krocka med andra cyklister, gångare eller i värsta fall bilister ökar. Det blir också svårare att hinna se hinder, så som gropar och höga trottoarkanter och har man otur kan man ramla, trampa snett eller orsaka någon annan människa skada. Att det blir mörk betyder dock inte att man måste lägga utomhustränigen på hyllan och gå in på gymet. Nej, vare sig det gäller löpning, cykling eller rullskidor går det precis lika bra att genomföra passen bara man har rätt utrustning för att se och synas!

Att ha rätt utrustning är en billig olycksfallsförsäkring, ungefär som brandvarnaren är en billig livförsäkring (du har väl kollat att din fungerar?). Jag har köpt ett tvåpack mini-LED lampor (en med vitt sken och en med rött) på Clas Ohlson för 99:- som jag alltid har med mig ut. Eftersom jag allt som oftast åker rullskidor så har jag fäst den vita på hjälmen och den röda på vätskebältet, risken att glömma dem är då minimal. Dessa är främst tänkta för att synas, men lyser även upp vägen rätt bra då batterierna är nya. Ska jag ut på landsväg och riktigt dåligt upplysta vägar får det bli pannlampan som lyser upp vägen totalt (vilken kostar lite mer men är bra om man inte vill bli fast på cykelbanor).

Jag använder en neongul överdragsjacka från SOC som kostade 399:- i våras. Inte världens bästa passform men funkar om man inte ska springa, då är den för fladdrig eftersom det egentligen är en cykeljacka. Liten nackdel är också att det inte är överdrivet många reflexer på den men går ju alltid att komplettera. Det går såklart också bra att använda en reflexväst, men personligen gillar jag bättre att ha två funktioner i ett och samma plagg.

På benen brukar jag använda två SlapWrap, alltså reflexer som rullar ihop sig när man slår dem mot något hårt. Dessa har jag faktiskt fått som reklam på olika ställen men går att köpa för en liten slant (ex. 2st för 49:- på Classe).

Ta det lugnt och var rädda om er i mörkret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar