måndag 30 december 2013

Axa Ski Marathon

Då var tävlingspremiären avklarad. Det blev minst sagt en blöt, tuff och hård inledning på säsongen. Förberedelserna var inte de bästa, att gå från tre veckors barmark till att kasta sig in i hetluften på skidor blev en smärre chock för kroppen. Att stå i fallande regn timmarna innan start gjorde inte heller direkt att man blev så sugen på att åka, känslan var inte alls lika positiv som den var då jag anmälde mig. Fick jobba en hel del med inställningen och kom fram till att jag skulle starta med fokus på att hitta känslan, åka i mitt tempo och strunta i vad alla andra runtomkring mig gjorde. Det hjälpte mig att tänka så.

Tävlingen avgjordes i form av ett varvlopp där en fem kilometer lång slinga skulle köras åtta gånger. Banan inleddes kuperat, gick sedan ut på ett flackare parti där man efter ett tag fick göra en helomvändning och köra tillbaka på det flacka för att sedan avsluta i kuperad terräng igen innan varvning på stadion. Det var en tuff långloppsbana med stigningarna och den blev inte direkt lättare i det blöta föret.

Efter lite huvudbry med vallan hittade vi rätt och jag fick rikigt bra skidor. Bra också för att jag tvingades att fokusera på diagonalen, slarvade jag försvann fästet, men var jag noga med tyngdöverföringen hade jag kanonbett. Det blev en bra genomkörare inför Jizerská om två veckor.

Jag slutade som fyra i loppet vilket jag är nöjd med, men bäst var ändå känslan att jag åkte mitt lopp utifrån mina förutsättningar och att jag hade bra energi hela vägen.

Loppet i siffror

Placering:     4
Tid:                2:18:25:9
Segertid:       2:09:47:7
Distans:        40km
Startande:     19

Snittpuls:     169 (ca 86% av max)
Toppuls:      188 (ca 96% av max)

Nu stannar jag kvar här uppe i Orsa och nöter lite mer skidor så att chocken för kroppen inte blir lika stor i Tjeckien (Jizerská).

Orsa Grönklitt dagen efter loppet. Sol och fem minusgrader
ingav en känsla av att det faktiskt är vinter.

Gott nytt år och god fortsättning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar