måndag 16 december 2013

Orienterings EM i Portugal 2014?

Mitt uppe i förberedelserna inför skidsäsongen dimper det ner ett e-mail i min inkorg. Den portugisiska landslagscoachen frågar om jag är intresserad av att springa orienterings EM 2014 i Portugal. Det blir då exakt 10 år sedan jag representerade det portugisiska landslaget senast, den gången på VM i Västerås. Hade inga större framgångar då, ingen finalplats i någon av distanserna och vi kom näst sist i stafetten om jag inte minns fel. Sedan dess har jag inte haft möjlighet att representera Portugal. Ledningen har varit hårda på att man ska springa tävlingar i Portugal för att visa vad man kan prestera. Inget fel i det, men jag har inte haft möjligheten att springa så många tävlingar där nere efter att jag flyttade hem till Sverige efter att ha bott där nere och pluggat portugisiska. Dessutom har, och är, de ekonomiska förutsättningarna begränsade och därför har en plats inte varit aktuell för mig. Jag har heller inte haft som mål att springa mästerskapen, jag har fokuserat på Tiomila och Venla.
Nu står alltså Portugal som värd för EM 2014 och frågan om att representera landslaget igen har tagits upp. Problemet är ju fortfarande att jag inte kan delta på deras landslagsläger och uttagstävlingar då alla dessa ligger under januari till mars (och då vet ni ju vad jag gör).... Men till saken hör att Portugal inte alls har samma utbud av orienterare som här i Sverige. Här är jag ju långt ifrån en plats i landslaget men där nere anses en löpare med min kapacitet som en potentiell deltagare. Samtidigt gillar jag inte att glida in på en räkmacka, det är inte riktigt snyggt. Ledningen måste därför först ta ställning till om de kan gå på tidigare meriter för min del och motivera det framför andra eventuella löpare, sen kan jag börja fundera på allvar.

Men varför ska man då ställa upp och springa om man vet på förhand att man inte har något där att hämta? Det finns några olika anledningar, men främst ligger nog ändå att tävlingen arrangeras i mitt andra "hemland" och att det därför skulle betyda något speciellt. Det är också en upplevelse utöver det vanliga att springa mästerskap och något som är kul att ha varit en del av, det var ju ändå tio år sedan sist.

Bilder från WOC 2004 Västerås


Test av EMIT
Gruppbild på laget
Lite spänd innan start =)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar