lördag 7 juni 2014

Maxtester och arbetsrelaterad bana

Staktest på GIH i Örebro
I onsdags besökte jag testlabbet på GIH i Örebro för att köra två maxtester, ett i stavgång och ett i stakning. Att köra två tester innebar att jag fick ett värde på mitt maximala syreupptag (VO2max) och maxpuls för att sedan kunna jämföra hur nära dessa värden jag ligger när det gäller dubbelstakning. Stavgången gick väldigt bra, jag lyckades ta ut mig ordentligt och resultatet blev ett VO2max på 69ml/kg/min och en maxpuls på 194. Tyvärr blev staktestet inte lika bra då jag tvingades sluta innan jag nått utmattning då hastigheten blev för hög för vad jag hann med. Testet gav ändå positiva vibbar och jag känner mig trygg i att jag är påväg åt rätt håll i stakningen. Vi tar med oss erfarenheten till nästa gång och förändrar progressionsplanen lite annorlunda så ska jag nog kunna få ett mer korrekt värde även där. Det intressanta är ju egenligen det som ligger framför mig nu och fram till nästa test i höst....

För syftet med att göra tester (för mig i alla fall) är att få ett utgångvärde som sedan kan jämföras med nya, se att man utvecklats och att man ligger rätt i sin träning. Jag har aldrig tidigare haft någon så exakt värdemätare som detta, jag har haft testrundor i löpning och SkiErg 5000m som givit mig tider att gå på men det känns ännu mer sporrande att ha dessa värden att tänka på när träningen tar emot eller när det känns som att hjärtat ska slitas ur kroppen under intervaller. Det blir kul och se i höst om den moroten fungerat och jag lyckats pressa upp mitt maximala syreupptag något.

Maxtesterna är inte det enda testerna jag gjort på sista tiden. För drygt en och en halv vecka sedan genomförde vi ett av våra årliga tester på jobbet, den arbetsrelaterade banan. Det är en bana som innehåller flera olika moment som vi kan ställas inför under larm, tex bära slangväskor, resa stege, livrädda en person och dra in vattenfylld slang. Momenten utförs i förutbestämd ordning och maxtiden är åldersrelaterad. Jag var nervös inför testet, till och med lite osäker på om jag skulle klara det. Inte på grund av min konditon eller styrka utan för att mina ben var som två stockar efter stavgångsintervaller jag gjort två dagar tidigare. Har aldrig haft så okristlig träningsvärk tidigare, kunde knappt gå ner för trappor, fick till och med hänga på trappräcket för att ta mig ner. Helt sjukt, tog en vecka innan den försvann. Under banan gick det ändå bra till en början, men under sista momentet (dra in vattenfylld slang) kände jag mig helt skakig i benen som var sprängfyllda med mjölksyra och jag skrek något i stil med "jag kommer f*n inte orka det här". Men tanken på att behöva göra om testet var inte lockande så jag fortsatte och gjorde klart banan. Efteråt sa mina arbetskollegor att de aldrig tidigare sett mig så slut, och ärligt talat kunde jag inte annat än att hålla med.

Arbetsrelaterade banan  iordningställs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar