fredag 24 oktober 2014

Föreläsning med Magnus Ingesson

Magnus höll i går kväll en fullsatt föreläsning på Team Sportia Uppsala om ledarskap och sin roll som tränare för Charlotte Kalla och några till av sverigeelitens damer på längdskidor. Magnus har själv en bakgrund som skidåkare där han tagit VM-silver i stafett och har en åttondeplats på 15km klassiskt i OS som främsta merit. Att han har koll på skidor och träning kan man inte säga något annat om! Varför han kommer just till Uppsala och föreläser har en enkel förklaring, brorsan Patrik Ingesson driver tillsammans med Fredrik Söderlund Team Sportiabutiken i Boländerna, i vilken Magnus även är delägare i.

Magnus Ingesson
Föreläsningen innehöll bland annat tankar kring hur man får en grupp människor att fungera tillsammans samtidigt som man ska låta var och en vara sig själv. Han menar på att det finns en yttre ram från vilken man inte får ramla ur då detta påverkar gruppen negativt och stjäl energi. Det kan låta motsägelsefullt att alla ska få vara som de är bara de håller sig inom ramen, men poängen är att varje enskild individ måste ta ansvar för att följa de regler och överrenskommelser som gruppen satt upp. Bryter man mot dessa och hamnar utanför ramen är det ledarens uppgift att försöka uppmärksamma och få tillbaka individen inom ramarna igen, annars finns det risk för att gruppdynamiken förstörs. Detta gäller inte bara inom idrotten utan i alla olika möjliga gruppkonstelationer, tex. på jobbet.

En annan intressant del i föreläsningen handlade om ledar/tränararbetet med den enskilda idividen. För vad krävs för att samarbetet ska fungera? I grund och botten handlar det som tillit och förtroende enligt Magnus. Om inte individen, idrottaren i detta fall, känner tillit och kan prata om tex. sin livssituation är det svårt för ledaren att guida individen rätt om/när motgångar eller tvivel i träningen dyker upp. Magnus trycker också på att man ska hålla fast vid sin plan och inte titta på vad andra gör eller har gjort, det snor energi för något som inte är relevant. Fokusera på vad DU ska göra och vad DU måste träna på, det kanske inte alls är samma sak som någon annan och därför ska du inte jämföra ditt upplägg med någon annan.

Efter föreläsningen fanns det tid och möjlighet att ställa frågor till Magnus vilket jag såklart passade på att göra. Fick många bra tips på styrkeövningar som passar skidåkare, vilka jag såklart måste gick och testade redan idag. Allt som allt blev det en väligt inspirerande kväll med väl investerad tid för en annan :)

För alla Uppsalabor (och andra tillresta), missa inte chansen att få lite tekniktips av Magnus på söndag då det körs rullskidträning på Studenternas kl 9.00-10.00!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar