söndag 1 mars 2015

TjejVasan 2015 - spännande hela vägen in i mål!


Vilken dag det blev igår, en sjätteplats är inte fy skam i det hårda startfältet. Jag är så otroligt glad över att äntligen (!) vara med i täten hela vägen till uppgörelsen i mål, det har faktiskt aldrig hänt tidigare i ett stort lopp och jag ser det som en framgång i min utveckling som skidåkare. Det känns inspirerande att ha med sig det i ryggsäcken även om jag är väl medveten om att det än så länge krävs en banprofil som passar mig riktigt bra för att kunna upprepas.

Det var även en rolig utveckling för själva loppet att vi var hela tio stycken i klungan som gjorde upp om pallplatserna. Jag tror det kan öka intresset för damklassen i långlopp samt är mycket roligare att följa för de som tittar och därmed växer sporten. Tyvärr anser jag dock att Vasaloppet gör bort sig när de låter eliten åka i oproffsiga, fladdriga B-nummerlappar. Det kan inte kosta många kronor att ta fram västar till elitledsåkarna som då både blir attraktivare för sponsorerna som syns bättre och som även har bättre passform för åkarna.

Sen är ju fördelningen av personliga startspår ett skämt. Att endast gå på FIS-punkter och inte ens ta med fjolårets toppåkare i utdelningen känns för mig helt ofattbart. Exempelvis så fick inte Annika Löfström som var trea(!!!) förra året eget spår. Inte det att jag missunnar duktiga traditionella åkare som har bra FIS-punkter, men varför inte låta de som bevisat att de är duktiga långloppsåkare och åkt bra i deras (Vasaloppets) eget lopp också få egna startspår? Starten är oerhört viktig för utgången av tävlingen och vi är fler som vill vara med och kriga där längst fram, så nog tycker jag allt att lite mer hänsyn till tidigare resultat ska spela in eftersom det visar svart på vitt vilka som åkte snabbast på sträckan föregående år.

Ja ja, nog om det. För att avsluta positivt så tycker jag ändå att TjejVasan helt klart är en av årets höjdpunkter just därför så många tjejer samlas till start och det utspelas en tuff kamp om varje placering, tjej mot tjej, det är extremt roligt!

Nästa mål är att ta sig till start i Vasaloppet nästa söndag där jag hoppas på att göra en fin insats och åka så fort jag bara kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar