måndag 8 juni 2015

Operationen gick som planerat

Försökte hitta lite lä för att njuta av en kopp kaffe utomhus,
blir ju galen annars av att sitta inne en hel dag.
I fredags var det dags för dagen med stort O. O som i Operation av Haglunds häl/deformitet. Inte helt otippat sov jag oroligt natten innan och vaknade sjuttioelva gånger och trodde att jag hade försovit mig, lite som när man ska ut och resa och inte vill missa planet. Men när klockan ringde vid sextiden gick jag bestämt upp och duschade min andra dubbeldusch med bakteriedödande medel för att sedan med god marginal infinna mig på operationsavdelningen klockan åtta.

Först lite förberedelse med inskrivning, ombyte, narkosbedömning, få venkateter ("nål") och träffa ortopeden för att sedan vänta i ca 1,5h dynghungrig (pga fasta) och jättetrött. När det sedan äntligen blev min tur gick allt väldigt fort, in på salen, på med övervakning och pang! så sov jag som en sten. Väcktes på uppvaket någon timme efter att allt var klart, fick saft och mackor för att sedan åka hem.

Enligt ortopeden gick allt bra och i journalen läste jag sen lite mer exakt hur själva ingreppet genomfördes:
"Friar hälbenet med kniv och Viberg. Mejslar av deformiteten. Kontrollerar i genomlysning att jag fått bort allt. Jämnar till kanterna med Gougetång. Spolar rent med natriumklorid".

Jag väntade mig att det skulle göra jätteont när lokalbedövningen började släppa men det enda jag kände var sockerdrickspirret som sakta försvann. Tog en förebyggande värktablett senare på kvällen för att inte riskera att gå på för sent men när jag vaknade morgonen efter utan nämvärd smärta bestämde jag mig för att inte ta fler tabletter om det inte börjar göra riktigt ont. Det har ännu inte hänt.

Jag får stödja fullt på foten som endast har förband men ska ha den i högläge så mycket som möjligt de kommande två veckorna fram till midsommar då stygnen ska bort. Jag känner att det kräver enormt med tålamod att vara still fast man i övrigt är pigg och frisk, det blir verkligen min störtsa utmaning i denna första posoperativa fas!

1 kommentar:

  1. Hej!

    Jag har också problem med Haglunds men har varit lite skeptisk till operation, men börjar inse mer och mer att det är enda som hjälper. Så jag skulle vilja ställa några frågor till dig om du har möjlighet att svara på dom? Isåfall kan du nå mig på jens@takringensundsvall.se

    SvaraRadera