måndag 11 januari 2016

Flopp i Jizerská 50

Resan till Tjeckien och Jizerská 50 blev en enda stor flopp utan resultat men med massa kostnader. Två tredjedelar av hela startfältet i Visma Ski Classics blev avplockade från banan och fick varken åka klart, få något resultat eller cuppoäng (för de som skulle klarat av kravet, topp 50 och inom 20% efter segrartiden). Varför? Jo, FIS -regeln angående masstart och varvlopp användes, dvs blir man varvad så måste man kliva av. På distansen 50km är då en tuff varvbana på 3,3km väldigt kort vilket innebar att endast 27 herrar och sju damer klarade att gå i mål.

Jättetråkigt beslut från Visma Ski Classics, det var inte trångt på något vis (förutom precis i starten vilket det hade varit oavsett) så jag förstår faktiskt inte varför man valde att tillämpa varvningsregeln. Det finns nämligen inget i regelboken (ICR från International Ski Federation, FIS) som säger att den måste tillämpas, bara i världscupen, OS och VM, i övriga fall får juryn bestämma. Dåligt också att man inte fick veta detta i samband med att beslutet togs om att tävlingen skulle avgöras på varvbana utan först fick veta detta kvällen innan start på lagledarmötet.

Jag hade nog övervägt att stanna hemma och sparat energi, pengar och semesterdagar eftersom anledningarna till att jag ändå åkte ner till just denna tävling var att få genomföra ett lopp mot de bästa och förhoppningsvis ta några cuppoäng trots min sega säsongsstart på Axa. Det känns surt att komma hem utan varken eller.

Glädjande mitt i denna stora flopp var det då att Sara visade kanonform och klev upp på pallen med sin tredjeplats! Riktigt starkt jobbat, GRATTIS!
1 kommentar:

  1. Fan va dåligt av arrangörerna! Hoppas det är många av er som protesterat högljutt för att om inget annat få kommande arrangörer att tänka annorlunda.

    SvaraRadera